Doel 1 ligt nog een week langer stil

De geplande heropstart van de kernreactor Doel 1 is een week verschoven, naar 22 april. "Er zijn bijkomende analyses nodig" van de vermogensregeling van de centrale, zegt uitbater Engie Electrabel.

De aansturing van die vermogensregeling was de oorzaak van een automatische stillegging van de reactor begin deze maand. "Die afwijking werd rechtgezet en de tests erop waren goed", zegt Els De Clercq, woordvoerster van de kerncentrale van Doel. Op 8 april werd de reactor heropgestart.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd de reactor dan opnieuw van het elektriciteitsnet gekoppeld -deze keer bewust- om herstellingswerken uit te voeren op een afsluiter van een temperatuurmeting op het koelwatercircuit van de centrale. Tegelijkertijd werd beslist om ook nog extra tests uit te voeren op de vermogensregeling. "Daaruit blijkt nu dat er bijkomende analyses nodig zijn", aldus De Clercq. "We zijn er absoluut zeker van dat de vermogensregeling de reactor veilig kan stilleggen, maar de analyses zijn nodig om modulaties in vermogen te verfijnen." De woordvoerster benadrukt dat dat geen impact heeft op de veiligheid van de reactor.

Electrabel Engie verwacht de reactor op 22 april te kunnen heropstarten.

Meest gelezen