Minister Galant neemt ontslag

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft ontslag genomen. Dat is bevestigd aan onze redactie. De koning heeft het ontslag ondertussen ook aanvaard. De minister stond onder grote druk. Ze wordt beschuldigd van nalatigheid en leugens na het uitlekken van een vernietigend Europees rapport over de controle op de veiligheid in onze luchthavens.

De druk op Galant was vrijwel onhoudbaar geworden. De commotie bereikte gisterenavond een hoogtepunt tijdens een intens debat in de Kamer. In hoeverre was de minister op de hoogte van de Europese opmerkingen over de veiligheid in onze luchthavens? En wat heeft ze met die informatie gedaan? Rond die vragen draaide de discussie.

Volgens de oppositie was Galant wel degelijk op de hoogte en deed ze niets met de informatie. Bovendien zou ze de afgelopen dagen gelogen hebben over de kwestie.

Een duidelijk antwoord van de minister kwam er niet, waardoor haar positie erg wankel bleef. Ook al probeerde premier Charles Michel (MR) de gemoederen te bedaren. Normaal gezien zou Galant deze namiddag in de Kamer opnieuw uitleg komen geven over de zaak, maar zover komt het dus niet.

"Dossier kwam te dicht bij premier"

"Naarmate de uren verstreken leek het erop dat dit hele dossier te dicht bij de premier (een partijgenoot van Galant nvdr.) aan het komen was", zegt VRT-journalist Bart Verhulst. "Ook hij dreigde in moeilijkheden te raken."

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) had namelijk gevraagd dat ook de premier vanmiddag uitleg ging geven. "Het is lang onduidelijk geweest of de premier ging komen, maar als de Kamervoorzitter dat vraagt, dan kan je niet zomaar "neen" zeggen. Maar het beloofde dus een heel spektakel te worden, met veel lastige momenten. Die bom is nu ontmijnd door het ontslag van Galant."

Dat er iets niet pluis was, kon men gisteren al voelen, zegt Verhulst. "Galant is een vertrouwelinge van de premier, maar sinds haar aantreden heeft ze een brokkenparcours afgelegd. Je voelde gistermiddag in het parlement dat de premier niet volledig en openlijk achter haar ging staan. Hij hield het heel zakelijk in zijn antwoord.  Hij zei dat er klaarheid moest komen, ook over wat het kabinet van Galant nu wel en niet wist."

Opvolger

Voorlopig is er nog geen naam van een opvolger voor Galant bekend. "Dat is nu een zaak voor de partijvoorzitter van de MR, Olivier Chastel", legt Verhulst uit. "We mogen ook niet vergeten dat de  MR de enige Franstalige partij is in de regering. Als enige Franstalige partij moet het zeven ministers leveren. Al bij het aantreden van deze regering werd gezegd dat dat geen makkelijke klus is."

Meest gelezen