"CD&V had voor premier Peeters moeten kiezen, niet voor Thyssen"

In een weekendinterview met De Morgen stelt ex-premier Yves Leterme (CD&V) zich vragen bij de keuze die zijn partij in 2014 maakte voor Marianne Thyssen. Tijdens de regeringsonderhandelingen besloot partijvoorzitter Wouter Beke niet langer het premierschap te claimen, maar voluit te gaan voor het eurocommissariaat van Marianne Thyssen. Daarmee viel Kris Peeters als premier uit de boot. "Dit was een gemiste kans."

"Het is jammer dat Kris Peeters geen eerste minister is. Ik heb nog altijd vragen bij hoe de partij daar gehandeld heeft. Daar kan ik met mijn verstand niet bij", zegt Leterme in het interview met De Morgen.

"Het is duidelijk dat een eerste minister in België veel meer macht heeft dan een van de 28 Europese commissarissen. Ik heb veel respect voor de dossierkennis en gedegenheid van Marianne Thyssen, en begrijp de waardering die daar binnen de partij voor is. Maar als je handelt in functie van de groep, dan moet je een rationale keuze durven maken. En als je de kans krijgt om de regeringsleiding te nemen, moet je onverkort daarvoor kiezen."

Volgens de oud-premier heeft zijn partij zich toen te veel laten leiden door een emotionele stemming. "Ik heb begrepen dat op dat moment de verdienste van Marianne een doorslaggevend argument is geweest. Op het politiek bestuur en bij de mensen daarrond hing naar verluidt een emotionele stemming om Marianne niet te laten vallen. Ik begrijp dat, maar de Europese Commissie biedt geen hefboom om je partijprogramma uit te voeren."

"Een goed politicus"

Het was Leterme die Peeters overtuigde om zijn jobs als baas van Unizo op te geven en in de politiek te stappen. In 2004 werd hij, zonder dat hij verkozen was, CD&V-minister in de Vlaamse regering, onder minister-president Leterme. Toen Leterme in 2007 overstapte naar het federale niveau, volgde Peeters hem op aan het hoofd van de Vlaamse regering. 

"Ik ben nog altijd heel tevreden dat ik hem overtuigd heb om in de politiek te stappen. Hij is een goed politicus", zegt Leterme daarover, ook nu Peeters het niet gemakkelijk heeft als minister van Werk. Maar zelf had Leterme hem dus liever als premier gezien.