Italiaans referendum over olie- en gasboringen mislukt

De uitslag van het Italiaanse referendum over een mogelijke stopzetting van de olie- en gasboringen voor de kusten van het land is niet geldig. Uit voorlopige resultaten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, van 5.000 van de 8.000 stembussen, blijkt dat slechts 31 procent van de 49 miljoen Italianen zijn stem uitbracht, terwijl voor een geldig referendum 50 procent moet komen opdagen.

Het resultaat is een politieke overwinning voor de regering van Matteo Renzi, die de kiezers had opgeroepen om de stemming te boycotten en zich te onthouden. De mislukking van het referendum is bovendien een domper voor de voorstanders van de stopzetting van de boringen, inclusief bijna alle oppositiepartijen, zowel aan de linkse als aan de rechtse kant, en milieuorganisaties.

De stemming vond zondag plaats tussen 7.00 en 23.00 uur. De burgers moesten zich uitspreken over of energiebedrijven olie en gas mochten blijven ontginnen op meer dan 40 boorplatformen binnen de 22 kilometer van de Italiaanse kust tot de reserves zijn uitgeput, of of daarmee gestopt moet worden na het aflopen van de huidige vergunning.

Voorstanders van het referendum benadrukten dat de ontginning van fossiele brandstoffen slecht is voor het milieu, en dat de boorplatformen slechts aan een klein deel van de nationale energiebehoeften beantwoorden.

Premier Renzi omschreef het referendum, tot grote ergernis van verschillende partijgenoten die wel voor een stopzetting van de boringen zijn, als "volslagen onzin" en zei dat 11.000 arbeidsplaatsen verloren gaan indien de concessies niet verlengd worden. Daarnaast zou Italië volgens hem meer afhankelijk worden van import vanuit de Arabische landen en Rusland.

Het referendum werd politiek gezien beschouwd als een voorproefje voor een ander referendum dat midden oktober plaatsvindt, waarin Renzi het eveneens tegen de oppositie zal moeten opnemen in verband met aanzienlijke grondwetshervormingen die hij onlangs door het parlement liet goedkeuren.