"Brussel is economisch dood"

Door de aanslagen blijven toeristen én investeerders weg uit Brussel. Daardoor zijn de afgelopen weken al opvallend veel zaken op de fles gegaan. Veel anderen staat het water aan de lippen.
© ARCO / Therin-Weise - www.belgaimage.be

“Dit kan zo niet verder. Echt waar, we staan dicht bij een revolutie.” In de krant De Standaard klaagt de Brusselse horeca en vastgoedsector steen en been. Na de aanslagen van 22 maart in het metrostation Maalbeek en op de luchthaven van Zaventem hebben zij hun zakencijfer fors zien teruglopen. Deze maand zouden er in de Brusselse horeca al zo’n 600 faillissementsdossiers zijn geopend, zegt Yvan Roque, voorzitter van Horeca Brussel, in de krant. In een normale maand gaan er zo’n 40 zaken op de fles.

Afgelopen weekend kwam nog naar buiten dat zelfs het sterrenrestaurant Comme Chez Soi het moeilijk heeft. Chef Lionel Rigolet zei dat hij bij gebrek aan klanten zijn personeel moet laten stempelen. “Men moet naar de chefs van Comme Chez Soi luisteren”, zegt Yvan Roque nu, want “Brussel is dood”.

Rigolet wijt de slechte situatie niet alleen aan de aanslagen, maar ook aan de problemen met de tunnels en aan de voetgangerszone in het centrum. Daar zouden al zeven snackbars hun deuren hebben moeten sluiten.

Leegstand

Eind maart luidde de hotelsector ook al de alarmbel omdat de bezetting van de hotelkamers met meer dan de helft gedaald was. Als antwoord op die noodkreet, heeft de Brusselse regering alle Brusselse hotels tijdelijk vrijgesteld van de city tax, een tegemoetkoming van 12 miljoen euro. Horeca Brussel vraagt nu nog meer bijstand aan de federale regering en aan de Brusselse regering vraagt men om dringend om de voetgangerszone te evalueren en de Stefaniatunnel opnieuw te openen. "Anders komt er revolutie van", vreest Horeca Brussel.

Ook de vastgoedsector klaagt steen en been. De helft van de investeerders in kantoorgebouwen hebben zich volgens het Belgische vastgoedconcern Banimmo teruggetrokken na de aanslagen. “Veel bedrijven twijfelen of onze hoofdstad nog de juiste keuze is.”