"Ecuador heeft miljarden nodig voor wederopbouw"

Rafael Correa, de president van het Zuid-Amerikaanse land Ecuador, zegt dat de wederopbouw van zijn land "miljarden dollars zal kosten". De aardbeving van zaterdag zou de zwaarste ramp in 67 jaar zijn. Het aantal slachtoffers is nu al boven de 350 gestegen.

De aardbeving van zaterdag had een kracht van 7.8 op een diepte van slechts 19 kilometer en heeft vooral de noordwestelijke kuststrook van Ecuador getroffen. De schok was dus erg zwaar en bovendien zijn er al honderden naschokken van soms meer dan magnitude 3.5 opgetekend.

De omvang van de schade begint nu pas echt duidelijk te worden. Volgens president Rafael Correa zal de wederopbouw van het land "miljarden dollars" kosten. Hoeveel precies is nog niet duidelijk, maar wel zullen de gevolgen nog jaren zichtbaar zijn. De regering heeft al meteen 350 miljoen dollar uitgetrokken voor noodhulp.

Het aantal doden blijft intussen alsmaar stijgen. Was dat vanochtend nog slechts 272, dan is dat cijfer nu al opgetrokken tot 350 en president Correa vreest dat dat nog erger zal worden. Op veel plaatsen liggen nog altijd mensen onder het puin bedolven.

In Ecuador zijn al wel hulpteams uit andere Latijns-Amerikaanse landen, maar ook uit Spanje en Zwitserland aangekomen. Volgens het Spaanse Rode Kruis hebben er 100.000 mensen in Ecuador hulp nodig. Duizenden mensen zijn dakloos.

“De ravage is enorm," zegt VRT-correspondent Arjan Meesterburrie in de stad Manta. "Een deel staat nog recht, maar een groot deel is toch ook ingestort. Er zijn wijken waar flatgebouwen van 6 à 7 verdiepingen naar beneden zijn gekomen. Als ik door de stad loop, dan zie ik families door het puin graven met hun blote handen, op zoek naar hun geliefden. Verschrikkelijke beelden zijn dat.”

Noodtoestand uitgeroepen

Door de ernst van de situatie heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen in zes provincies. De mensen in die regio's worden geadviseerd om een rugzak klaar te maken met noodspullen zoals een zaklamp, radiobatterijen, een flesje water en belangrijke documenten. Ook zijn 10.000 soldaten en 4.600 politieagenten naar de getroffen gebieden gestuurd om er mobiele ziekenhuizen en tijdelijke opvangplaatsen op te zetten.

"Het gebrek aan water en communicatiemiddelen is momenteel het grootste probleem", aldus Ricardo Peñaherrera van het rampenagentschap. "Veel wegen zijn in een slechte staat, vooral in de bergen, door de regen die het weerfenomeen El Niño met zich meebracht." De belangrijkste infrastructuurwerken, zoals de raffinaderijen en elektriciteitscentrales, zouden echter niet beschadigd zijn.