"Geen veralgemeningen, maar ook geen verbloemingen"

Premier Charles Michel (MR) vindt dat er ook over het toejuichen van terrorisme "geen veralgemeningen, maar ook geen verbloemingen" moeten zijn. Hij reageert daarmee op uitspraken van vicepremier Jan Jambon (N-VA), die in De Standaard zei dat "een significant deel van de moslimgemeenschap naar aanleiding van de aanslagen danste".

"Ik bevestig dat er wel degelijk steunbetuigingen aan de daders van de aanslagen geweest zijn", zei Michel gisteravond aan Belga. "De Nationale Veiligheidsraad is daar trouwens over ingelicht geweest."

Volgens Michel kwamen die steunbetuigingen van een kleine minderheid en "moeten er geen veralgemeningen worden gemaakt", al zegt Michel dat minister Jambon niet veralgemeende. Maar de steunbetuigingen zijn "ontnuchterend", meent Michel. "We moeten die niet door een of andere verbloeming ontkennen."

Verontwaardiging

De uitspraken van Jambon lokten verontwaardiging uit bij de PS en Ecolo. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zei eerder zondag dat "men moet opletten met dit soort veralgemeningen", terwijl zijn CD&V-collega Kris Peeters tijdens de mars zondag als enige commentaar zei dat het "niet wijs is het debat te polariseren".

Fatima Zibouh, een van de organisatoren van de mars tegen terreur, zei na afloop van een ontmoeting met de regeringstop dat ze liever de boodschap van "de meerwaarde van culturele diversiteit" wil overbrengen en niet wil stilstaan bij "kleine zinnetjes die pijn doen en die de moslimgemeenschap en de Molenbekenaars hebben geraakt".

Zibouh preciseerde zondagavond echter dat ze op het moment van die uitspraken nog niet op de hoogte was dat premier Michel zijn steun had uitgesproken tegenover zijn minister van Binnenlandse Zaken. "Ik veroordeel de uitspraken van minister Jambon, die onaanvaardbaar zijn", aldus Zibouh.