"Ik heb maar weet van 1 feit met 2 personen in heel Brussels Gewest"

De verklaring van minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) dat "een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen" blijft nazinderen. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) spreekt over "één feit" met twee personen, "die onmiddellijk administratief zijn aangehouden."

Premier Charles Michel (MR) zelf reageerde zondagavond al op de polemiek rond de uitspraken van Jambon. "Ik bevestig dat er wel degelijk steunbetuigingen aan de daders van de aanslagen geweest zijn", zei hij aan Belga. "De Nationale Veiligheidsraad is daar trouwens over ingelicht." Eerder hadden vicepremiers Alexander De Croo (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V) gewaarschuwd voor "veralgemeningen" en "polarisering".

Bij de start van het Overlegcomité ging ook Rudi Vervoort op de discussie in. "In de zone Brussel-Elsene heeft de lokale politie één feit genoteerd waarbij twee personen zich in de buurt bevonden van de woning van een van de veronderstelde terroristen en wilden feesten", verklaarde hij. "We mogen er geen amalgaam van maken. Dit is het enige feit op het Brusselse grondgebied waar ik weet van heb." Dit incident kwam tevens ter sprake op de Nationale Veiligheidsraad, aldus Vervoort.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd gevraagd naar de verklaringen van Jambon. "Ik denk dat in deze moeilijke tijden iedereen recht heeft op kleine foutjes, maar we moeten polarisering vermijden", reageerde Geens. Verdere commentaar wilde hij niet geven.