"Jambon moet verenigen en niet verdelen"

SP.A-Kamerfractieleidster Meryame Kitir noemt de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat een "significant deel" van de moslimgemeenschap aan het dansen was na de aanslagen van 22 maart "verontrustend". Kitir vindt dat Jambon moet verenigen en niet verdelen.

"Als zijn bewering waar is, moet hij snel met bewijzen voor de feiten komen. Als het niet waar is, dan is hij onrust aan het stoken tussen de mensen", zegt Kitir. "Ik denk dat er na de aanslagen genoeg wantrouwen is en dat we mensen van goede wil moeten verenigen en niet tegen elkaar uitspelen".

"Als er mensen zijn die de terreuraanslagen goedkeuren en toejuichen, dan moeten we dat aanpakken, dat valt niet goed te praten", stelt Kitir, "maar tegelijkertijd wil dat niet zeggen dat andere mensen die toevallig ook van de moslimgemeenschap zijn allemaal de aanslagen goedkeuren of verdedigen."

"Er zijn heel veel mensen die hier geboren zijn en die iedere dag hun best doen in dit land en die even hard getroffen zijn door de aanslagen. Deze mensen mogen niet door dergelijke uitspraken mee in bad worden gesleurd van een paar idioten die dergelijke dingen goedkeuren".

Kitir is daarom blij dat premier Michel in zijn reactie heeft opgeroepen om niet te veralgemenen.