"U deed me verslikken in mijn koffie (van de Aldi), meneer Peeters"

Verslikt in haar koffie van de Aldi. Zo reageerde alleenstaande moeder Annemie Verbeiren afgelopen zaterdag toen ze zaterdag las dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zei dat "we allemaal boven onze stand leven". Ze deelde haar bevindingen in een Facebookpost, die ondertussen bijna 30.000 keer is gedeeld.

Enkele interviews in de weekendkranten doen wat stof opwaaien. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ligt onder vuur omdat hij zei dat "een significant deel van de moslims danste na de aanslagen in Brussel", maar ook een uitspraak van minister van Werk Peeters kan niet overal op bijval rekenen. Hij zei zaterdag in Het Laatste Nieuws dat "we met zijn allen boven onze stand leven". De oppositie reageerde alvast verbolgen. 

Dezelfde dag nog reageerde ook Annemie Verbeiren via Facebook. Zij is een alleenstaande moeder die het jarenlang moeilijk had om de eindjes aan elkaar te knopen. "Beste meneer Kris Peeters, u deed me vanochtend in mijn koffie (van de Aldi!) verslikken", start ze fel. "Ik zou u willen uitnodigen om eens een maand of langer te leven van een uitkering, een pensioentje, een vervangingsinkomen of het loon van een alleenstaande ouder die daar één of meer kinderen van moet onderhouden."

"Ik zou u wel eens willen zien, aan het einde van de maand je kleingeld bij elkaar schrapend om in de supermarkt nog wat te kunnen kopen", klinkt het in de post. "Ik zou u wel eens willen zien, wonend in een huis of huurappartement met de schimmel op de muren, zonder de mogelijkheid om daar iets aan te doen. Ik zou u wel eens willen zien, creatief alle verborgen gebreken in uw huis verbergend, omdat het geld voor herstelling of vervanging er niet is. Ik zou u wel eens willen zien, zich tevreden stellend met de foto's van anderen hun reis, omdat zelf reizen er nu eenmaal niet inzit."

"Ik zou u en alle andere compleet wereldvreemde leden van deze regering dus willen vragen om neer te dalen van uw wolk en te beseffen dat er wel degelijk zijn die boven hun stand leven, maar dat dat niet diegenen zijn waar u hier op schandalige wijze naar uithaalt", zo besluit ze. "En oh ja, ik beken. Dat belegd broodje dat ik vorige week nog eens kocht na lange tijd was inderdaad boven mijn stand als knokkende alleenstaande moeder. Ik zal het nooit meer doen."

De minister liet gisteren al verstaan geschrokken te zijn door de commotie op zijn uitspraak. "Als ik mensen die het moeilijk hebben de indruk heb gegeven dat ik niet aan hun kant sta, dan betreur ik dat en spreek ik dat hier met grote nadruk tegen. In het interview heb ik vooral mijn oprechte bezorgdheid willen uitdrukken over de toekomst".

Lees de volledige tekst