Almaci eist feiten of excuses van Jambon

Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt het niet kunnen dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft gezegd dat “een significant deel van de moslims danste" na de aanslagen in Brussel. Almaci van Groen vraagt excuses als hij de uitspraak niet met feiten kan staven.
Foto Kurt bvba

Deed minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon afgelopen “een Trumpke” door in een weekendinterview te beweren dat “een significant deel” van de de moslimgemeenschap blij was na de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek? De Amerikaanse politicus stelde dat er na de aanslagen van 11 september 2001 duizenden moslims aan het feesten waren in de VS. Maar Trump kon die feiten nooit hard maken.

Meyrem Almaci vermoedt dat minister van Binnenlandse Zaken Jambon hetzelfde heeft gedaan in België en vraagt of hij zijn uitspraak wel kan staven. Zo niet eist ze excuses. “Ofwel geef je de feiten mee dat een belangrijk deel van de moslimgemeenschap heeft staan dansen, ofwel lijkt het heel erg op stigmatisering van die gemeenschap”, zei Almaci in “De ochtend” op Radio 1.

Almaci vindt het niet kunnen dat een minister van Binnenlandse Zaken zo’n uitspraak doet. “Wat hij doet, is niet onschuldig”, vindt Almaci. “Hij schoffeert en stigmatiseert een deel van de moslimgemeenschap zonder de feiten hard te maken. En die mensen zijn een belangrijk onderdeel van de samenleving, en een belangrijke bondgenoot in de aanpak van het probleem.”

Problemen benoemen

Almaci zegt dat ze het probleem van radicalisering bij moslimjongeren zeker niet onder de mat wil vegen en ze geeft toe dat het probleem in Brussel, Antwerpen en andere centrumsteden bestaat. “Mijn probleem is niet dat te benoemen. Ik ben zelf een voorstander van het benoemen van problemen, maar dan feitelijk.”

"Ik verwacht dat meneer Jambon tekst en uitleg geeft bij zijn uitspraken en dat hij zich excuseert voor dat woordje “significant”, want als één ding duidelijk is, is de aanslagen zeer breed werden veroordeeld door de moslimgemeenschappen", maakt Almaci zich sterk.

Premier Charles Michel (MR) zette zijn minister van Binnenlandse Zaken gisteravond uit de wind door te zeggen dat Jambon niet veralgemeende en dat de Nationale Veiligheidsraad inlichtingen had gekregen over steunbetuigingen aan de daders van de aanslagen, zij het van een kleine minderheid.  Maar "we moeten die niet door een of andere verbloeming ontkennen", voegde de premier eraan toe. 

In dat laatste kan Almaci zich perfect vinden. "Ik geef de premier gelijk, dat we de problemen niet moeten verbloemen en ze moeten benoemen. Maar dat is niet wat meneer Jambon heeft gezegd en wat hij bedoelt."

"Hij heeft doelbewust een significant deel van de moslims in zijn verhaal meegetrokken. Hij heeft veralgemeend met als doel te polariseren. Hij moet verbinden, dit overstijgen en alle bondgenoten zoeken die hij kan vinden. Niet mensen tegen zich in het harnas jagen."