Amerikaanse Hooggerechtshof geeft Google Books groen licht

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft het beroep van de Authors Guild tegen Google Books van de hand gewezen. De mediagigant kan zijn plannen om miljoenen boeken te digitaliseren nu ongehinderd verderzetten.

Al meer dan een decennium is de Authors Guild in een juridische strijd met Google verwikkeld over het project Google Books. Sinds 2004 digitaliseert de mediareus miljoenen boeken die hij vervolgens online aan internetgebruikers aanbiedt. De Amerikaanse belangenorganisatie van schrijvers vindt dit een inbreuk op het auteursrecht en stapte in 2005 naar de rechter.

Verschillende rechters hebben Google doorheen de jaren gelijk gegeven. Eind 2015 oordeelden rechters in New York nog dat Google de boeken mag digitaliseren zonder de auteurs een vergoeding te betalen.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste rechtsorgaan in de VS, wijst nu een ultieme beroepsprocedure van de Authors Guild van de hand. Hiermee krijgt Google de facto groen licht om Google Books verder te zetten.