Belgische injectienaalden ten onrechte onveilig genoemd

Injectienaalden van het merk Terumo, gemaakt in Haasrode, zijn ten onrechte onveilig genoemd in het actuaprogramma EenVandaag van de omroep AVROTROS. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Omdat er geen grond voor de beschuldiging is, moet AVROTROS een schadevergoeding betalen aan de fabrikant.

Vorig jaar zond het Nederlandse actuaprogramma EenVandaag een reportage uit, op basis van informatie van een klokkenluider, waarin werd gesteld dat er mogelijk epoxylijm lekte uit de Terumonaalden, wat risico's voor de gezondheid kan inhouden. De reportage was voor de betrokken autoriteiten in Nederland en België en het Europese geneesmiddelenbureau EMA aanleiding om te laten onderzoeken of er gezondheidsrisico's zijn bij het gebruik van de naalden.

De reportage veroorzaakte heel wat ophef, vooral in Nederland. De rechter oordeelt nu dat er geen grond is voor beschuldigingen en veroordeelt AVROTROS tot het betalen van een schadevergoeding aan de fabrikant. Daarnaast moet de website van het programma vermelden dat de beschuldigingen ongegrond waren.

De beschuldigingen kwamen van twee oud-medewerkers van Terumo, maar zijn niet door onafhankelijke onderzoekers bekeken, oordeelt de rechter. De omroep tekent beroep aan en zegt met tientallen experts over de risico's van de naalden te hebben gesproken.