Braziliaanse regering geeft nederlaag toe

De Braziliaanse regering heeft nog voor het einde van de stemming over de mogelijke afzetting van president Dilma Rousseff in de Kamer van Volksvertegenwoordigers haar nederlaag toegegeven. De leider van de Arbeiderspartij (PT) Jose Guimaraes verklaarde aan de pers dat de "putschisten gewonnen hebben in de Kamer".
Copyright 2015 Demotix, all rights reserved.

"Deze voorlopige nederlaag betekent niet dat de oorlog verloren is", aldus Guimaraes nog. "De regering is verenigd in haar doel om de staatsgreep in de Senaat tegen te gaan", zei de partijleider nog volgens BBC. Op het moment van de verklaring van PT-leider had het ja-kamp, dat voor de afzetting van Rousseff is, al 200 stemmen meer dan het neen-kamp. Volgens nieuwswebsite Folha Sao Paulo werden rond 22.45 uur (03.45 uur Belgische tijd) al 326 stemmen voor en 117 stemmen tegen de afzetting van de president uitgebracht.

Rousseff wordt door de oppositie verdacht van machtsmisbruik. Er zijn 342 van de 513 stemmen nodig om de afzettingsprocedure door te sturen naar de Senaat waar eind april een gewone meerderheid volstaat om Rousseff 180 dagen te schorsen, en haar eventuele afzetting juridisch verder uit te spitten. In oktober is wel weer een tweederdemeerderheid nodig voor een definitieve afzetting. Indien Rousseff het veld moet ruimen, neemt vicepresident Michel Temer de macht over.

Volgens BBC zijn op straat, bij de antiregeringsmanifestaties, feestelijkheden uitgebroken na de verklaring van Guimaraes.