Braziliaanse volksvertegenwoordigers stemmen voor afzetting Rousseff

Het Braziliaanse Lagerhuis heeft ingestemd met de start van een afzettingsprocedure tegen president Dilma Roussef. Daarvoor was een tweederdemeerderheid nodig. Dilma Rousseff zou het begrotingstekort hebben gedicht met staatsgeld zonder het parlement in te lichten.
AFP or licensors

Heel Brazilië volgde afgelopen nacht met ingehouden adem de stemming in het parlement. Maar al snel werd duidelijk dat twee derde van de volksvertegenwoordigers ervoor gewonnen waren om de afzettingsprocedure van president Rousseff op te starten.

“Het was niet zo spannend als verwacht”, zegt correspondent Marjolein van de Water in de hoofdstad Brasilia. Even na 4 uur werd duidelijk dat er een ruime tweederdemeerderheid was. 354 volksvertegenwoordigers voor de afzetting van de linkse president gestemd, 129 stemden tegen, 7 anderen onthielden zich.

Eerste stap

De stemming is een eerste, maar wel belangrijke stap in de afzettingsprocedure, want nu moet de Senaat zich binnen de 180 dagen uitspreken over de procedure. Praktisch wordt het 10 mei of zelfs vroeger. Naar verwachting zullen de senatoren er ook mee zullen instemmen dat de procedure moet worden opgestart. Maar dan is de kous nog niet af, want pas dan zal er een onderzoek tegen de president worden opgestart. Dat onderzoek mag maximaal 3 maanden duren.

Dat onderzoek moet uitwijzen of president Rousseff al dan niet schuldig is aan het sjoemelen met de overheidsbegroting. Als de Senaat daarna met een tweederdemeerderheid vindt dat ze inderdaad schuldig is, zal ze uiteindelijk moeten opstappen. Maar mogelijk zal Rousseff proberen om haar afzetting aan te vechten bij het Hooggerechtshof.

Schandaalsfeer

Rousseff, die sinds 2011 president is van Brazilië, wordt ervan beschuldigd dat ze tekorten in de begroting heeft gedicht met leningen van staatsbanken. Op zich mag dat, maar ze heeft dat gedaan zonder het parlement in te lichten, en dat mag dan weer niet. De presidente wordt dus niet direct in verband gebracht met het grote Petrobras-schandaal waarin de Braziliaanse politiek, ook Rousseffs partij, betrokken is.

In het debat dat dit weekend voorafging aan de stemming, ging het over corruptie, diefstal en omkoping. "Maar opmerkelijk is dat Dilma daar dus niet van wordt beschuldigd," stelt correspondent Marjolein van de Water ironisch vast, "terwijl de helft van de Kamerleden daar wel van wordt beschuldigd". "Degenen die beslissen over het lot van Dilma Rousseff heb dus zelf een nogal twijfelachtige achtergrond.

WK-sfeer

De stemming in het parlement werd in heel Brazilië op de voet gevolgd, op tv en  door duizenden mensen via grote schermen bij het parlement in Brasilia en in Rio de Janeiro. 

Toen duidelijk werd dat er een duidelijke meerderheid was, barstte op veel plekken een feest los met vuurwerk en muziek. Volgens correspondent Van de Water hing er een sfeer als ware het een WK-finale. "Bij iedere ja-stem ging er een gejuich op alsof er een doelpunt werd gescoord."

Het andere kamp -dat tegen de afzetting van de president is- likte dan weer zijn wonden en maakt zich op voor nieuwe protesten tegen de afzetting. Rousseff zelf heeft nog niet gereageerd.