Britse schatkist waarschuwt voor krimpende economie bij Brexit

Het Britse bbp zou bij een vertrek uit de Europese Unie 6 procent kleiner kunnen uitvallen tegen 2030. Dat blijkt uit een rapport van het Britse ministerie van Financiën.
BLOOMBERG FINANCE LP2013

De Britse minister van Financiën George Osborne stelde vandaag een lijvig rapport voor waarin de kosten en baten van het lidmaatschap van de Europese Unie worden beschreven. "Voor de Britse economie en de Britse gezinnen komt de Brexit neer op zelfpijniging", besluit Osborne.

De auteurs van het rapport vermoeden dat de Britse economie klappen zal krijgen bij een uittreding van het Verenigd Koninkrijk. Verwacht wordt dat het Britse bbp met 6 procent zal krimpen. Concreet wil dat zeggen dat ieder Brits huishouden 4.300 pond (ongeveer 5.400 euro) per jaar armer zal zijn tegen 2030, zo berekenden de economen.

Eerder vergeleek Osborne de Brexit al met een "lange, dure en smerige echtscheiding". Ook toen waarschuwde hij voor een "economische schok" die de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou veroorzaken.