Erfgoeddag op 24 april in teken van rituelen

Op zondag 24 april vindt naar jaarlijkse gewoonte de Erfgoeddag plaats. Het thema is deze keer "rituelen". In Brussel en Vlaanderen zullen musea, erfgoedorganisaties, gidsenverenigingen en cultuurhuizen op bekende en onbekende locaties de meest uiteenlopende rituelen aan de bezoekers tonen.

"Rituelen zijn van alle tijden", zegt Chantal Berms, coördinator van Erfgoedcommunicatie Brussel. "Iedereen koestert er wel een paar, grote en kleine. Overal ter wereld brengen ze mensen samen en geven ze extra betekenis aan de belangrijke momenten in een mensenleven. Ze evolueren door de tijd heen, als echte kameleons nemen ze altijd weer andere vormen aan."

Een greep uit het ruime aanbod: de Begankenis van Brussel is een begeleide tocht van Korei langs gekende en minder gekende locaties waar verschillende rituelen aan bod komen, van outsidersrituelen, over schrijversrituelen en zalvingsrituelen, tot het ritueel van het zingen van strijdliederen. Er zijn tal van religieuze rituelen: het Grotteke van Jette is één van die zeldzame plekken waar de tijd geen vat op heeft. Het werd ingewijd in 1915, een jaar na de aanpalende kerk, die te klein werd voor alle gelovigen die aan het begin van de Groote Oorlog steun zochten bij Maria. Ook de Basiliek van Koekelberg is overgoten met kerkelijke rituelen van wijdingen en zegeningen. Aan de hand van artefacten worden die wijdingen door vertellers uit de doeken gedaan.

"Hallo Baby" is het resultaat van diverse Brusselse verenigingen die samen zochten naar veranderende geboorterituelen: publieke of persoonlijke en verborgen gebruiken, geïnspireerd door wetenschap, geloof en bijgeloof. In het BELvue museum kan men terecht voor een expo en performances.

Ook gidsenorganisaties vullen het thema op een verrassende wijze in: Brukselbinnenstebuiten gaat op zoek naar stedelijk ritueel gedrag, Klare Lijn gaat op de begraafplaats van Schaarbeek dieper in op begrafenisrituelen en Omnibus Omnia vertelt over de dagelijkse rituelen binnen kloosterordes. Elsene en Evere zijn "the places to be" voor kindvriendelijke activiteiten.

Ook in Vlaanderen zijn op Erfgoeddag tal van musea en sites te bezoeken. Het volledige aanbod vindt u hier.