Geens: "Iedereen heeft recht op foutjes, maar eenheid van het land moet bewaard blijven"

"Iedereen heeft recht op communicatiefoutjes", dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over de omstreden uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Maar, zo benadrukt hij ook, de regering moet in deze tijden de eenheid van het land bewaren. "Dat is wat ik probeer, dus ik geef geen commentaar." Jambon had dit weekend in een kranteninterview gezegd dat “een significant deel van de moslims danste na de aanslagen".

Voor aanvang van het Overlegcomité bleef minister van Geens heel karig in zijn commentaar op de omstreden uitspraak van zijn collega.

Voor aanvang van het overleg tussen de verschillende regeringen van het land ging Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wel kort in op de discussie. "In de zone Brussel-Elsene heeft de lokale politie één feit genoteerd waarbij twee personen zich in de buurt bevonden van de woning van een van de veronderstelde terroristen en wilden feesten", verklaarde hij.

"We mogen er geen amalgaam van maken. Dit is het enige feit op het Brusselse grondgebied waar ik weet van heb." Dit incident kwam tevens ter sprake op de Nationale Veiligheidsraad, aldus Vervoort.

Dat laatste werd gisteren ook al gemeld door premier Charles Michel (MR). "Ik bevestig dat er wel degelijk steunbetuigingen aan de daders van de aanslagen geweest zijn", zei Michel gisteravond aan Belga. "De Nationale Veiligheidsraad is daar trouwens over ingelicht." Volgens Michel kwamen die steunbetuigingen van een kleine minderheid en "moeten er geen veralgemeningen worden gemaakt", al zegt Michel dat minister Jambon niet veralgemeende.

Feiten of excuses

Jambon zelf houdt vol dat hij "enkel de feiten heeft gegeven", iets wat in erg vraag wordt gesteld door onder andere Meyrem Almaci van Groen. Zij eist dat Jambon die feiten bewijst of zijn excuses aanbiedt als hij dat niet kan.

Ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) is kritisch over de uitspraak van Jambon. "Ik ken zelf de feiten niet, maar Jambon zal wel met een goede uitleg moeten komen op de volgende ministerraad of in het parlement. We zullen hem daar ook naar vragen", zegt Peeters. Zijn partijgenote Nahima Lanjri noemt de uitspraken "stigmatiserend". "Jambons polariserende retoriek doet afbreuk aan de vele moslims die de aanslagen reeds hebben veroordeeld en gisteren (zondag, red.) ook meeliepen in de mars tegen terreur", zo schrijft het CD&V-Kamerlid op haar Facebook-pagina.

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo ten slotte blijft meer op de vlakte, maar zegt toch ook dat “men moet opletten met dit soort veralgemeningen”.