Geruchten over terugkeer Younes Abaaoud voorlopig niet bevestigd

Het Brusselse parket is op de hoogte van de geruchten over de terugkeer van Younes Abaaoud, de jongere broer van Abdelhamid Abaaoud, en onderzoekt of de informatie klopt. Maar voorlopig is er nog geen enkele bevestiging in welke zin dan ook. Dat meldt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.
Foto van Abdelhamid Abaaoud

Het nieuws over een mogelijke terugkeer van Younes Abaaoud doet al de ronde sinds de dood van Abdelhamid Abaaoud in november 2015, in Saint-Denis. De 15-jarige Syriëstrijder zou naar België willen terugkeren om de dood van zijn oudere broer te wreken. Enkele media schreven dat de jongen onderweg zou zijn en volgens de kranten van Sudpresse zouden de speurders zelfs ernstige aanwijzingen hebben dat Younes zich al enkele weken in Brussel bevindt.

Verschillende media maakten vorige week ook melding van een telefoongesprek dat op 18 februari zou plaatsgevonden hebben tussen Younes Abaaoud en zijn zus Yasmina. De jongste Abaaoud zou toen vanuit Saoedi-Arabië gebeld hebben met de mededeling dat hij "om 10 uur" of "over 10 uur" zou aankomen.

Het Brusselse parket onderzoekt de zaak, maar heeft dus nog geen aanwijzingen gevonden die de geruchten bevestigen.

Naast het verhaal van Younes Abaaoud zijn er nog verschillende geruchten over de aanslagen die niet blijken te kloppen of genuanceerd moeten worden. Daarom heeft VRT Nieuws een speciale "fact check"-pagina opgericht met een overzicht van die verhalen.