Hoeveel is "significant"? "Meer dan tien, maar hoeveel precies weten we niet"

Wanneer minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het afgelopen weekend had over "een significant deel van de moslims dat danste na de aanslagen", dan ging dat om meer dan tien personen. Dat zegt partijgenoot en fractieleider Peter De Roover in "De afspraak". "Maar hoeveel precies weten we niet. Zij laten zich niet tellen."

De uitspraken van minister Jan Jambon - afgelopen weekend in De Standaard - blijven nazinderen. In dat interview zei Jambon dat "een significant deel van de moslims danste na de aanslagen in Brussel". De oppositiepartijen eisen meer uitleg over de informatie waarop hij zich baseert of excuses, maar de minister  vindt niet dat hij meer informatie verschuldigd is.

"Jan (Jambon, nvdr.) heeft in het interview gezegd dat een samenleving niet mag worden opgedeeld in moslims en niet-moslims. Hij raakte ook een pijnpunt aan. Op dat moment wordt blijkbaar de rest vergeten", reageert De Roover vanavond in "De afspraak". "Jan is bekommerd om de té grote steun - ik spreek over "té grote" steun, geen "grote" - voor de dingen die wij met z'n allen afwijzen. Significant betekent "te veel", een betekenisvolle groep. Dat heeft hij gezegd."

Volgens De Roover zijn er "bepaalde mensen" - die hij niet bij naam noemt - die "bepaalde problemen niet willen aanraken". "We mogen niet zwijgen over fenomenen waar we te lang over hebben gezwegen. Maar hij heeft geen gemeenschap gestigmatiseerd, enkel een veiligheidsrisico bij naam genoemd."

Dat het Brusselse parket geen weet heeft van gevallen van "dansende moslims", vindt De Roover niet meer dan logisch, aangezien "het uiten van vreugde niet strafbaar is". De minister heeft zich gebaseerd op informatie uit de Nationale Veiligheidsraad, die niet openbaar mag worden gemaakt, zo klinkt het.

Maar dan is er nog de semantische discussie van het woordje "significant". Om hoeveel personen gaat het eigenlijk? En wat is dat, een "te grote groep"? "Dat weten we niet", geeft de fractieleider toe. Hij benadrukt wel dat het om meer gaat dan het tiental dat vandaag bekend is. "Je moet maar eens drie minuten op sociale media surfen en dan zie je dat er een probleem is. De minister staat achter zijn woorden en is verbijsterd over de manier waarop de discussie is herleid naar een betekenis over woordjes."

Vergelijking met Donald Trump?

Ondertussen vinden de uitspraken van Jambon ook hun weg naar de Verenigde Staten. The Wall Street Journal vergelijkt onze minister met Republikeins presidentskandidaat Donald Trump, die het ook geregeld heeft over "duizenden mensen" die in Jersey City "aan het juichen" waren na de aanslagen op de WTC-torens in 2001. "Kopieert de Belgische minister Donald Trump", klinkt het in de krant