Indonesische president Widodo bezoekt Europa

De volgende dagen rollen de Europese instellingen de rode loper uit voor de Indonesische president Joko Widodo. Die brengt naast ons land ook een bezoek aan Duitsland en Nederland, de voormalige kolonisator. Indonesië is om tal van redenen een steeds belangrijkere partner voor de EU in het Verre Oosten.

President Widodo brengt een bezoek van drie dagen aan Europa. De EU haalt alles uit de kast om de president hartelijk te ontvangen. Widodo zal niet enkel EU-voorzitter Donald Tusk, maar ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement ontmoeten.

Uiteraard is er ook een bezoek gepland aan ons land zelf en Widodo zal ook Duitsland en Nederland aandoen op zijn reis. Vooral dat laatste valt op: Nederland is de vroegere kolonisator en het is 16 jaar geleden dat er nog een Indonesische president op bezoek was.

Indonesië krijgt de laatste tijd overigens nogal wat Europese aandacht. Onlangs waren daar EU-topdiplomate Federica Mogherini en prinses Astrid met een Belgische handelsdelegatie te gast.

Een economische grootmacht in wording

Bovenaan de agenda prijkt de economische samenwerking die Europa en Indonesië willen uitbreiden. De EU is de vierde handelspartner en de derde investeerder in Indonesië. Jaarlijks reizen er een miljoen EU-burgers naar de "Gordel van Smaragd", aangetrokken door de natuurlijke en culturele rijkdommen zoals de tempels van Borobodur (foto in tekst), Prambanan en die van het exotische eiland Bali.

Met bijna 260 miljoen inwoners is Indonesië ook veruit het meest bevolkte land van Zuidoost-Azië met een strategische erg belangrijke ligging en bovendien is het een producent van olie en gas.

Gaat het de laatste jaren -net als in de meeste andere groeilanden- iets minder met de economie, dan heeft die de voorbije decennia toch een opmerkelijke groei gekend. Net als andere landen in de regio heeft Indonesië ook veel buitenlandse investeringen kunnen wegsnoepen uit China en is het een goedkoop land om in te investeren. De economische banden met Europa zijn overigens al erg oud: duizend jaar geleden was er via India en het Midden-Oosten al een lucratieve handel van specerijen uit de Molukken naar Europa.

AP2006

Samen tegen moslimterreur

President Widodo komt hier ook de samenwerking inzake geheime diensten tegen moslimterrorisme bespreken. Dat is erg actueel, vooral dan na de aanslagen in Parijs en Brussel. Begin dit jaar werd de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeschrikt door een bloedige terreuraanslag en ook die wordt toegeschreven aan de terreurgroep IS.

Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking -ongeveer 80 procent- maar die is overwegend gematigd, behalve op een aantal plaatsen op Sumatra, West-Java en Zuid-Sulawesi.

Na de beruchte aanslagen in 2002 en 2005 op het eiland Bali heeft de Indonesische politie met harde hand het moslimextremisme de kop ingedrukt en een aantal organisaties aan banden gelegd. Ook zijn er maatregelen genomen om radicalisering in een vroeg stadium op te merken en te bestrijden.

Er is echter ook een donkere kant: Human Rights Watch roept de Europese leiders op om ook de mensenrechten op de tafel te gooien. Sinds de invoering van de democratie in 1998 is die situatie in Indonesië fors verbeterd, maar er zijn nog altijd misbruiken, vooral dan in de Molukken en Papua. De laatste tijd is het geweld van fanatieke moslims tegen minderheidsgroepen zoals ahmadiyya, sjiieten en christenen toegenomen en HRW vindt dat de regering daar te weinig tegen onderneemt.

Meest gelezen