John Cleese raakt verstrikt in zijn eigen "Fawlty Towers"

De Britse acteur en komiek John Cleese, bekend van onder meer de reeks Fawlty Towers, was afgelopen weekend zelf in de aap gelogeerd. In Zweden ervaarde hij hoe het voelt om zelf eens in een soort Fawlty Towers te verblijven, maar dan in het echte leven en niet op de scène.
Twitter/John Cleese

U herinnert zich ongetwijfeld nog de legendarische komische Britse reeks Fawlty Towers, waarin Cleese de rol van Basil Fawlty vertolkt. De gasten in zijn hotel zijn er steevast aan voor de moeite. Niet enkel valt pakweg hun maaltijd in het water of zijn ze in de aap gelogeerd, ze worden ook niet altijd als koningen behandeld, om het zacht uit te drukken.

Afgelopen weekend had John Cleese zijn eigen "Fawlty Towers-moment" in Zweden, al was het dit keer bittere ernst. In Linköping kwam hij terecht in een hotel dat volgens hem meer leek op "een bouwwerf". Cleese liet zich helemaal gaan en postte enkele pittige berichten op Twitter, mét foto's om zijn punt te maken.

"Hoe is het mogelijk? Hadden ze ander belangrijker werk?"

Cleese schreef op Twitter: "Het is een bouwwerf met een kamer als optie." Als klap op de vuurpijl bleek de douchecel geen zeepbakje te hebben. "Hoe is het mogelijk? Waren ze afgeleid door ander belangrijk werk?"

De reacties op sociale media lieten niet op zich wachten. Twitteraars dienden Cleese op een grappige manier van antwoord. "Het probleem als je John Cleese bent, is dat je gewoon geen geloofwaardige klacht meer over hotels kan maken", schrijft Chris Tierney.

Anderen hopen dan weer dat de ervaring hem inspireert voor een nieuwe reeks van Fawlty Towers, maar dat zit er wellicht niet meer in. De 76-jarige Cleese kondigde eerder dit jaar dat hij het voor bekeken houdt op de scène "omdat de politieke correctheid" het overneemt.

Cleese vernoemt het hotel met naam: het gaat om de keten Elite Hotels. Maar hij voegt er meteen aan toe dat een andere overnachting bij dezelfde keten, in Karlstad, wel dik in orde was. Cleese kreeg ook kritiek: sommigen vinden de manier waarop hij reageerde, erover. 

lees ook