Minder vluchtelingen naar Griekenland in maart

Vorige maand zijn 26.460 vluchtelingen via de oostelijke Middellandse Zee naar de Griekse eilanden gevlucht. Dat is minder dan de helft van het aantal in februari. Volgens Frontex, het Europese grensbewakingsagentschap, heeft dat te maken met het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije, de sluiting van de Macedonisch-Griekse grens en een nieuw opgezette NAVO-operatie in de Egeïsche Zee.

Het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije dateert van 18 maart. Vluchtelingen die daarna zijn aangekomen op de Griekse eilanden, worden teruggestuurd naar Turkije. Volgens Frontex zijn de laatste 11 dagen van maart zo'n 3.500 migranten de oostelijke Egeïsche Zee overgestoken, tegenover 22.900 tussen 1 en 20 maart.

Frontex maakt zich sterk dat Europa eindelijk greep begint te krijgen op de illegale migratiestroom. In april zijn al 325 migranten vanuit Griekenland naar Turkije teruggestuurd. De overgrote meerderheid van de vluchtelingen komt nog altijd uit Syrië, Afghanistan en Irak.

Ook de zogenoemde westelijke Balkanroute is aan het opdrogen. Dat heeft te maken met de beslissing van Macedonië om zijn grens met Griekenland te sluiten. Volgens Frontex is het aantal illegale grensoverschrijdingen aan de Grieks-Macedonische grens in maart met 90 procent gedaald in vergelijking met februari. Daardoor zitten in Griekenland zelf wel tienduizenden vluchtelingen geblokkeerd in overvolle en slecht uitgeruste vluchtelingenkampen.

Frontex heeft naar eigen zeggen geen aanwijzingen voor een verplaatsing van de vluchtelingenstroom van Turkije richting Libië. Desondanks zijn in maart 9.600 vluchtelingen de Middellandse Zee overgestoken richting Italië, een verdubbeling tegenover februari. Volgens Frontex heeft dat te maken met de betere weersomstandigheden. De meeste vluchtelingen hier komen uit Afrika, vooral uit Nigeria, Somalië en Gambia.