Minderhedenforum: "Stop de negativiteit, we hebben al 30 jaar verloren"

Wouter Van Bellingen van het Minderhedenforum reageert verontwaardigd op de uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), over een "significant deel" van de moslimbevolking dat de aanslagen in ons land gevierd zou hebben. "Gaan we opnieuw tijd verliezen door elkaar de schuld te geven?", klinkt het.
BELGA/VERGULT

Voor Van Bellingen zijn de uitspraken van de minister van Binnenlandse Zaken een "zoveelste geval van stigmatisering". "We moeten de problemen inderdaad benoemen, maar we moeten er ook geen extra verzinnen. Deze uitspraken waren onnodig en creëren het tegenovergestelde effect. We lijken gewoon door te gaan zoals voor de aanslagen. Er wordt gewoon niet geleerd uit de fouten uit het verleden", zegt Van Bellingen.

"In 2014 ben ik begonnen bij het Minderhedenforum", zegt Van Bellingen. "De Vlaamse regering kondigde toen een integratiepact aan. Sindsdien is er niets gebeurd, op twee vergaderingen na. Inmiddels zijn er twee aanslagen gebeurd in Parijs en een in Brussel. We hebben echt nood aan een nieuw samenlevingspact en moeten meer inzetten op onderwijs en tewerkstelling. Met de recepten van de vorige eeuw zullen we er echt niet komen."

Dat radicalisering daadwerkelijk problemen met zich meebrengt, lijdt volgens Van Bellingen geen twijfel. "Dat is al lang aan de gang en die signalen krijgen we ook. Tegelijk hoeft het niet te verbazen als de werkloosheidscijfers in sommige Brusselse wijken bijna zo hoog zijn als die in de Gazastrook."

Van Bellingen roept op te stoppen met de negativiteit. "We hebben al dertig jaar tijd verloren inzake integratie. Gaan we opnieuw tijd verliezen door elkaar de schuld te geven? (...) We moeten dit moment aangrijpen en vooruitgaan. Rekruteer bijvoorbeeld jongeren uit het Brusselse als je de politie versterkt. Binnen tien jaar zijn we dan misschien een voorbeeld van hoe het wel moet."