Nederlandse actrice Cox Habbema overleden

De Nederlandse actrice Cox Habbema is op 72-jarige leeftijd overleden, zo heeft haar familie bekendgemaakt. Behalve actrice was ze ook theaterregisseur en van 1986 tot 1996 directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam.
Cox Habbema (derde van links) in 1971.

Habbema debuteerde in 1967 bij Toneelgroep Centrum. Van 1969 tot het midden van de jaren tachtig leefde en werkte ze grotendeels in Oost-Berlijn. Ze werkte toen bij het Deutsches Theater.

In Nederland speelde ze in tv-series. Ze had een rol in "Medisch Centrum West" en het "Glazen huis". Filmrollen had ze in "Dokter Vlimmen" en "De komst van Joachim Stiller". In 1982 was ze in een hoofdrol te zien in "De stilte rond Christine M".

Na haar afscheid van de Amsterdamse schouwburg was ze actief in bestuurlijke functies op cultureel gebied, zoals het voorzitterschap van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen.