Nieuwe roltrap-regel in Londen: "Ik kreeg nog geen pak slaag"

In Londen is vandaag een experiment begonnen in de metro. Om de rijen aan de roltrappen te verminderen, wordt een oeroude regel overboord gegooid. Iedereen zou netjes naast elkaar moeten staan en niet omhoog stappen, maar dat is natuurlijk de theorie. De praktijk viel ietsje anders uit. Veel pendelaars revolteren op sociale media.

Normaal gezien gaat het er als volgt aan toe: wie wil blijven staan op de roltrap, posteert zich aan de rechterkant. Wie gehaast is, een beetje extra beweging wil voor kantoor of er gewoon een uitdaging in vindt een voorligger verder op de roltrap nog net in te halen voor hij of zij bovenkomt, neemt de linkerkant. De gedisciplineerde Britten houden zich strikt aan deze regel.

Onderzoek én een praktijktest in november hebben uitgewezen dat het efficiënter is als de snelle "linkerrijstrook" ook gewoon bezet wordt door pendelaars die niet zelf naar boven stappen.

Dit lijkt statischer, maar de verklaring is simpel: minder lege ruimtes, dus meer mensen tegelijk op de roltrap, en dus efficiënter en minder files. De standing only rule, noemen de Britten het. Tot 30 procent meer mensen kunnen dan tegelijk naar boven. Maar er is een grote "maar".

Een sprekend scherm

De schijnbaar oneindig lange roltrap Escalator Vigilante in Holborn Station diende als testcase. Ideaal dus voor de invoering van de regel - toch voor zes maanden - omdat de roltrap heel lang is, en er sowieso minder mensen naar boven stappen.

Er zijn speciale voeten op de treden getekend en icoontjes aangebracht om de mensen de nieuwe regel te laten volgen, en een valse metrobediende op scherm moedigt de pendelaars aan de voet van de roltrap aan om het juist te doen. Helaas.

"Ik sta links en kreeg nog geen slaag"

Old habits die hard, en de Britten nemen niet zomaar afscheid van de oude etiquette, waarbij "snelle pendelaars" het recht krijgen om links te passeren. Uit een praktijktest vandaag blijkt dat veel plaatsen links toch leeg blijven, en dat er toch nog mensen naar boven hollen.

Twitteraars posten gretig foto's van mensen die de regels overtreden. Zo is een dame in blauw te zien die vlotjes doorstapt, terwijl een automatische stem haar vriendelijk verzoekt om te blijven staan. Niemand kijkt er overigens van op.

Sommigen hebben ook schroom om links te staan, en zo de doorgang te "blokkeren". "Ik sta links en heb nog gene pak slaag gekregen", schrijft Helena Horton op Twitter.

"Belachelijk. We brengen de toeristen in de war"

De grootste tegenstanders van de nieuwe regel, wijzen erop dat pendelaars nu niet meer de kans hebben om wat beweging te nemen en mooi braafjes in de rij moeten staan. Zij halen er zelfs de obesitas-statistieken van de Britse bevolking bij.

"Mensen houden ervan om te stappen. Ik vind die mix tussen sommigen die staan en anderen die stappen, wel leuk", zegt Michelle. Jess en Millie hebben een ander argument: "Het is belachelijk. We gaan de toeristen enkel maar in de war brengen."

Anderen zien niet in hoe je de regel kan afdwingen of vinden het "niet praktisch". The Telegraph gooide er een eigen peiling tegenaan: "Zou u de "no walking"-regel gehoorzamen? Nee, antwoordde 69 procent.

lees ook