Oekraïne veroordeelt twee Russische soldaten tot 14 jaar cel

Een Oekraïense rechtbank heeft twee Russische soldaten die op Oekraïens grondgebied zouden hebben gevochten aan de zijde van de separatisten veroordeeld tot elk 14 jaar cel.
Een van de twee veroordeelde soldaten

De twee militairen werden in mei vorig jaar gevangen genomen in Oekraïne waar ze zouden gevochten hebben aan de zijde van de separatisten. Kiev zegt dat het om soldaten van het Russische leger gaat. Ze zouden agenten zijn van de inlichtingendienst. Volgens Moskou gaat het om twee vrijwilligers die in december 2014 ontslag uit het leger hebben genomen.

Voor Kiev gelden de twee als zoveelste bewijs van Russische agressie in het Oekraïne van post-Maidan. Ze zijn tot 14 jaar cel veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische actie en het illegaal oversteken van de grens.

De twee kunnen als pasmunt gebruikt worden in ruil voor de Oekraïense helikopterpilote Nadja Savtsjenko. Zij is in Rusland begonnen aan een celstraf van 22 jaar wegens medeplichtigheid bij de moord op twee Russische journalisten. Volgens Washington was het proces tegen Savtsjenko een showproces.