Schuldenberg brengt Roemeense deelname Songfestival in gevaar

De schulden die de Roemeense openbare omroep TVR bij de European Broadcasting Union (EBU) heeft, zijn zo groot dat het Oost-Europese land dit jaar mogelijk niet aan het Songfestival mag deelnemen. Dat meldt TVR op zijn website.

10 miljoen euro. Zoveel moet TVR de EBU voor schulden die reiken tot de periode 2011-2012, zo geeft de Roemeense openbare omroep toe in een mededeling op zijn website. "De laatste betaling dateert van januari 2016 en bedroeg 250.000 euro", staat te lezen. "Hierna heeft TVR de organisatie gezegd deze betalingen niet langer te kunnen uitvoeren."

De situatie heeft mogelijk grote gevolgen voor de Roemeense deelname aan het Eurovisiesongfestival in mei. TVR waarschuwt dat de Roemeense kandidaat mogelijk van de liedjeswedstrijd wordt geweerd én dat de zender de show mogelijk niet mag uitzenden.

Normaal zou Ovidiu Anton het Engelstalige lied "Moment of silence" brengen voor Roemenië, maar dat is nu dus niet langer zeker. "Ik vindt niet dat dit een artiest mag overkomen", vertelt hij aan The Guardian. "Niemand heeft me gecontacteerd. Ik heb enkel het nieuws gezien en geruchten gehoord. Ik doe alsof ik niks heb vernomen en blijf me voorbereiden zoals ik van plan was. Hopelijk raakt dit opgelost."

Volgens TVR wacht de EBU momenteel tekst en uitleg van de Roemeense regering, het Roemeense parlement en het Roemeense ministerie van Financiën over de schuldenberg af.