Soldaat aangeklaagd die gewonde Palestijn doodschoot

De aanklager van een Israëlische militaire rechtbank heeft een soldaat in verdenking gesteld wegens doodslag. Die had vorige maand een gewonde Palestijn doodgeschoten in Hebron, op de westelijke Jordaanoever. De Palestijn had een soldaat met een mes aangevallen.

Naar verluidt had de in beschuldiging gestelde soldaat gezegd dat de Palestijn verdiende te sterven voor hij hem door het hoofd schoot. Volgens de aanklager betekent dat dat hij handelde uit wraak, en niet uit zelfverdediging.

Het incident is gefilmd. Daarbij is te zien dat Israëlische soldaten en medici niet opkijken als de soldaat de gewonde Palestijn doodschiet. U kan de choquerende beelden hier bekijken.

Het incident deed zich voor in een Joodse kolonie in Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Joodse kolonies in de bezette gebieden zijn illegaal volgens het internationaal recht, en in Hebron leidt dat geregeld tot spanningen.