Toeristen vernielen bloemenpracht in Hallerbos

De bloemenpracht in het Hallerbos lokt een massa toeristen, maar die populariteit heeft ook een keerzijde. Heel wat bezoekers verlaten immers letterlijk de platgetreden paden om het bloementapijt van zo dicht mogelijk te bewonderen. De broze hyacinten zijn daar niet tegen opgewassen.

Rond deze tijd van het jaar kleurt een deel van het Hallerbos steevast blauwpaars door de bloei van tienduizenden hyacinten. Dat lokt veel wandelaars en natuurliefhebbers naar Halle, met alle gevolgen van dien.

"Hoewel ons bos rijk is aan officiële wandelpaden, voelen veel bezoekers de noodzaak om de paden te verlaten, of zelf nieuwe paadjes te maken, dwars door de bloemen heen. Sommige bezoekers gaan zelfs op de bloemen staan om foto's te nemen, maar de hyacinten zijn hier niet tegen opgewassen ", aldus de officiële website van het Hallerbos.

"Hun bladeren vormen nu al een nieuwe bloembol voor volgend jaar. Door ze nu te vertrappelen, kan er zich geen nieuwe bol vormen. Op die plaats zal er volgend jaar enkel een kale plek te zien zijn. Mensen die tussen de bloemen zigzaggen op dorre bladeren, maken bovendien kleine worteltjes uit het hyacintenzaadje meteen kapot, waardoor ook op die plaatsen geen nieuwe plantjes gevormd worden. We zien jaar na jaar meer van dit soort kale plekken en sluippaden."

Het Hallerbos vraagt bezoekers op zijn websites om de wandelpaden niet te verlaten, om niet op het dorre bladerentapijt te wandelen en geen hyacintenbladeren te vertrappelen. "Zo kan je nog lang genieten van het prachtige Hallerbos en het mee beschermen", klinkt het.