Vrouw van Johnny Depp gaat vrijuit in "Terriergate"

Amber Heard, de echtgenote van Johnny Depp, ontsnapt aan een veroordeling voor het illegaal in Australië binnenbrengen van hun hondjes Pistol en Boo. De zaak, ook wel "Terriergate" genoemd, veroorzaakte heel wat ophef in het land. De rechter besloot vanmorgen dat een videoboodschap met excuses volstond.
Amber Heard en Johnny Depp bij het verlaten van de rechtbank.

Het proces zou normaal gezien enkele dagen duren, maar komt nu verrassend tot een snel einde. Nadat Heard schuldig had gepleit op het voorleggen van een vals immigratiedocument, werd besloten om de twee zwaardere aanklachten van dierensmokkel te laten vallen. Op die aanklachten stond maximaal 10 jaar cel.

Volgens de rechter heeft Heard niet bewust de wet overtreden. "Ik geloof dat ze niet het opzet had om de Australische autoriteiten bewust te misleiden. Ik geloof ook dat ze niet iemand is die denkt dat ze boven de wet staat."

Heard ontsnapt dus aan een veroordeling. De rechter heeft wel een "goed gedrag-maatregel" opgelegd van één maand. Als ze die overtreedt, riskeert ze een boete van 680 euro. Opmerkelijk: in de rechtszaal werd een videoboodschap getoond van Depp en Heard, waarin ze zich verontschuldigen en iedereen oproepen om de Australische importwetten te respecteren (zie onder).

Depp was opgeroepen als getuige op het proces, maar dat hoeft nu niet meer. Hij en zijn echtgenote verlieten lachend en onder massale mediabelangstelling de zaal.

"Terriergate"

Amber Heard liet de twee Yorkshire-terriërs in mei vorig jaar met een privéjet overvliegen naar Australië tijdens de opnames van de nieuwe "Pirates of the Caribbean"-film. Het koppel had daarvoor geen vergunning gevraagd, een inbreuk op de strenge Australische importwetten die de lokale fauna en flora moeten beschermen.

Dat de honden in het land waren kwam toevallig uit door een foto op sociale media. De Australische autoriteiten reageerden fel en dreigden ermee om de dieren te laten afmaken. Depp en Heard stuurden ze vervolgens snel terug naar de VS.