VS sturen Apache-gevechtshelikopters naar Irak

De Verenigde Staten sturen acht Apache-gevechtshelikopters en nog eens 200 extra militairen naar Irak om er de strijd tegen de terreurgroep IS te ondersteunen. De VS gaan ook 400 miljoen dollar vrijmaken voor militaire steun aan de Iraaks-Koerdische troepen.
AP2006

Amerika steekt al een meer dan een jaar af en toe een tandje bij om de strijd van het Iraakse leger en de Iraaks-Koerdische troepen tegen IS in het noorden en het westen van het land te ondersteunen. Dat gebeurt in schijfjes om de politieke opinie thuis en in Irak niet ongerust te maken en ook om de verkiezingsbelofte van president Barack Obama over het einde van de militaire inzet in Irak niet te ontkrachten.

Volgens minister van Defensie Ashton Carter is het nu tijd om "more aggressive equipment" in te zetten en in de praktijk betekent dat acht Apache-gevechtshelikopters met 200 militairen als ondersteuning. Ook zullen de VS 400 miljoen dollar vrijmaken voor militaire steun aan de Iraaks-Koerdische milities. 

De sluipende Amerikaanse inmenging in Irak kwam onlangs aan het licht toen een VS-militair gedood werd bij een aanval van IS op een VS-basis in het noorden van Irak. Het bleek toen te gaan om een eenheid van het elitekorps Marines die los van het Iraakse leger opereerden tegen IS.

Vandaag hebben de VS overigens een succes geboekt in de strijd. Bij een raid van Amerikaanse en Iraaks-Koerdische "special forces" kon een topman van IS, Salman Abu Shabib al-Jaburi, uitgeschakeld worden iets ten zuiden van de door IS bezette grootste Mosul.

De Amerikanen zouden ook steun verleend hebben aan de recente herovering van de stad Ramadi door het Iraakse leger en sjiitische milities op IS. Het objectief voor dit jaar is het heroveren van de noordelijke grootstad Mosul op IS.