360° rondkijken tijdens livestreams op YouTube

Voortaan kan je op de videowebsite YouTube een nieuwe techniek terugvinden: de live video in 360 graden. Ook het geluid wordt aangepast om de "werkelijkheid meer te benaderen".

Het Amerikaanse muziekfestival Coachella is het eerste evenement dat je op YouTube in 360 graden kan bekijken. Sommige optredens van het festival zullen live uitgezonden worden en de kijkers thuis kunnen zelf bepalen naar wie ze kijken, of van waar ze kijken. YouTube voegt ook "spatial audio" toe aan de livestreams om de ervaring nog levendiger te maken. Deze techniek pas het geluid aan zodat er verschillen in diepte, afstand en volume te horen zijn.

YouTube maakte het nieuws gisteren via een blogpost bekend. "De virtuele realiteit en de live video's van 360 graden brengen ons een stap dichter bij de werkelijkheid", klinkt het.

De 360°-video's zijn niet helemaal nieuw. Het was al mogelijk om video's in 360 graden af te spelen met de app van Youtube, en in december vorig jaar lanceerde de videowebsite ook 360°-animatiefilmpjes voor smartphones. Sinds vandaag is het live uitzenden in 360 graden dus ook mogelijk.