83 miljoen euro Europese noodhulp voor vluchtelingen Griekenland

De Europese Commissie heeft 83 miljoen euro vrijgemaakt om de levensomstandigheden van vluchtelingen in Griekenland te verbeteren. Het gaat om de eerste schijf geld uit het nieuwe mechanisme dat de Europese Commissie begin maart in het leven riep om humanitaire noodhulp te voorzien binnen de grenzen van de Europese Unie.

De Commissie presenteerde begin vorige maand een mechanisme dat in 2016 en de volgende twee jaren tot 700 miljoen euro kan voorzien voor humanitaire noodhulp binnen de Europese grenzen.

Vandaag, zo'n zes weken later, ondertekende eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Christos Stylianides in Athene de eerste contracten. "We moeten vluchtelingen en migranten in Europa zo snel mogelijk terug waardige levensomstandigheden geven", stelde de Cyprioot.

De Europese noodfondsen worden ter beschikking gesteld van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, het Rode Kruis en zes internationale ngo's. Het geld moet tienduizenden vluchtelingen en migranten voorzien van basisgezondheidszorg, voedsel, betere hygiënische omstandigheden en tijdelijke huisvesting. In Griekenland zitten naar schatting 54.000 migranten vast door de sluiting van de Balkanroute.

De Europese Unie sprak vorige maand met Turkije af dat nagenoeg alle in Griekenland aankomende vluchtelingen en migranten worden teruggestuurd naar Turkije. In ruil beloofde de Europese Unie onder meer tot zes miljard euro om de levensomstandigheden van vluchtelingen in Turkije te verbeteren. Dinsdag is daarvoor opnieuw 110 miljoen euro vrijgemaakt. Zestig miljoen euro daarvan is specifiek bestemd voor vluchtelingen die als gevolg van de deal worden teruggestuurd.