"België stuurde niet zomaar zijn kat naar Europese expertengroep"

De expert van de FOD Mobiliteit die vorige week de Europese expertengroep miste over de veiligheid van het openbaar vervoer, had vooraf aangegeven dat hij beschikbaar was om eventuele vragen te beantwoorden. Dat meldt een Belgische bron bekend met het dossier dat deining veroorzaakt.

De nieuwssite Politico schreef dat België vorige week een expertenbijeenkomst miste over de veiligheid van het openbaar vervoer. Nochtans was metroveiligheid speciaal aan de agenda toegevoegd naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. De Belgische vertegenwoordiger had een dringende vergadering op het kabinet van toenmalig minister van Mobiliteit Jacqueline Galant, klonk het.

België stuurde echter niet zomaar zijn kat, zo valt te horen bij een betrokkene. De vertegenwoordiger in kwestie had in overleg met de Europese Commissie laten weten dat hij zeker bereid was om eventuele vragen te beantwoorden. Bovendien was iedereen op de hoogte van het Belgische standpunt. Dat zowel de FOD Mobiliteit als de federale politie - die naar verluidt als backup was uitgenodigd - niet thuis gaf, klopt dus niet.

In Belgische kringen hekelt men dat Politico van een mug een olifant maakt, nadat de Europese nieuwssite ons land enkele maanden geleden al bestempelde als een "failed state". "Voor iemand met een hamer lijkt alles op een nagel", klinkt het. "Men zoekt bewijs om die headline te staven, maar dit is niet eens een fait divers en wordt opgeklopt tot een politieke rel."