"Doe méér om inwoners van Syrië te helpen"

Amnesty International heeft nieuwe beelden verspreid uit de belegerde stad Daraya in Syrië. Die tonen het effect van de bomvaten van het Syrische leger. De mensenrechtenorganisatie maakt de beelden bekend bij de start van een nieuwe ronde vredesgesprekken in Genève. Amnesty International wil dat de internationale gemeenschap meer druk zet op de Syrische overheid om humanitaire hulp toe te laten voor belegerde gebieden in het land.

De beelden in de stad Daraya, niet ver van de Syrische hoofdstad Damascus, zijn gemaakt tussen 2014 en eind februari 2016 door ooggetuigen. Ze tonen de impact van bomvaten. Dat zijn "geïmproviseerde" bommen gemaakt van olievaten, benzinetanks of gascilinders die gevuld worden met explosieven, brandstof en metalen scherven. Bomvaten zijn een van de gruwelijkste wapens in oorlogsvoering. Volgens beelden en getuigenissen maakt het Syrische regime steeds meer gebruik van deze tactiek, al ontkent het dat zelf.

"Je ziet helikopters die boven Daraya cirkelen en bomvaten laten vallen", zegt VRT-journalist Jens Franssen. "Je ziet de enorme explosies, maar ook het enorme menselijke leed. Vooral de gewone mensen worden getroffen. Bomvaten zijn zogenoemde domme bommen, ze worden uit vliegtuigen en helikopters gegooid en maken geen onderscheid tussen strijders en burgers."

De beelden van Amnesty International vormen nieuw materiaal voor de laatste fase van de vredesonderhandelingen in Genève die nu aan de gang zijn. De organisatie wil de internationale gemeenschap aansporen om meer druk te zetten op de Syrische regering. De overblijvende burgerbevolking in Daraya en andere belegerde steden heeft dringend nood aan humanitaire hulp, maar dat is momenteel onmogelijk.

"Een schande dat de regering haar eigen volk bombardeert"

"Dit toont van dichtbij de gruwelijke terreur die de eigen regering uitoefent bij de inwoners van deze stad. Het is choquerend om te zien hoe ze lijden", zegt Magdalena Mughrabi van Amnesty International. "Het is een absolute schande dat de Syrische regering haar eigen bevolking blijft bombarderen en uithongeren. En het is onaanvaardbaar dat de Verenigde Naties en andere invloedrijke internationale spelers niet méér doen om die situatie aan te klagen."

Amnesty zegt dat volgens lokale organisaties het leger ongeveer 6.800 bomvaten gegooid heeft boven Daraya tussen 2014 en eind februari 2016. Sinds het gedeeltelijke staakt-het-vuren in werking trad op 26 februari, zijn geen bomvaten meer gedropt op Daraya. Er zijn wel aanvallen geweest met ander wapentuig. In de stad verblijven nog duizenden burgers, zij lijden niet alleen onder het geweld, maar ook onder een schrijnend gebrek aan voedsel en medisch materiaal.

Het geweld komt bovenop de aanslepende belegering van de stad, die humanitaire hulp onmogelijk maakt. Sinds november 2012 zijn er geen hulpkonvooien meer binnengeraakt.