"Ik laat me niet verslaan: de strijd is pas begonnen"

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff heeft voor het eerst gereageerd op de afzettingsprocedure die de Kamer van Volksvertegenwoordigers gestart is. Op een persconferentie verklaarde ze verontwaardigd dat ze "geen enkele misdaad heeft begaan" en dat ze zich het slachtoffer voelt van "diepe onrechtvaardigheid".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

"Ik heb 54 miljoen stemmen gekregen en ik voel me verontwaardigd over deze beslissing, en het slachtoffer van een diepe onrechtvaardigheid", aldus Rousseff tijdens een persconferentie. "Maar ik laat me niet verslaan, de strijd is nog maar net begonnen. Ik heb de moed, de nodige kracht om deze onrechtvaardigheid het hoofd te bieden."

Rousseff wordt door de oppositie beschuldigd van fraude met overheidsgeld, maar de presidente verklaarde dat de budgettaire trucs die ze toepaste "ook gebruikt werden door alle vorige presidenten en als legaal worden beschouwd."

"Ik krijg een behandeling die niemand ooit heeft gekregen. Ik heb op geen enkele manier op een illegale manier rijkdom vergaard. Ik heb geen rekeningen in het buitenland", aldus de politica van de Arbeiderspartij, die zo verwijst naar de Eduardo Cunha, de voorzitter van Kamer, die in het kader van het Petrobrasschandaal wordt beschuldigd van corruptie en die er alles aan doet om Rousseff opzij te zetten.

Rousseff haalde ook uit naar haar vicepresident Michel Temer, die openlijk Rousseffs functie ambieert en al gesprekken is gestart om een overgangsregering te vormen. "Het is zeer vreemd en ontluisterend om een vicepresident openlijk te zien samenzweren tegen een president. Dat wordt in geen enkele democratie ter wereld geaccepteerd", klonk het.

De presidente benadrukte nog dat ze dezelfde strijd "in het voordeel van de democratie" zal blijven voeren. "In mijn jeugd heb ik de dictatuur bestreden via mijn overtuigingen. Vandaag word ik als volwassene geconfronteerd met een staatsgreep, geen staatsgreep zoals ik die ken uit mijn jeugd, maar een staatsgreep via een juridisch proces", zegt Rousseff, die nog benadrukt dat ze niet van plan is om een grondwetswijziging voor te stellen om vervroegde verkiezingen te laten plaatsvinden.