"Waarom blijven jullie het Songfestival uitlachen?"

"Dit was lied nummer 11. Er komen er nog een 300-tal." "Dit is lied nummer 4, uit Portugal. Zijn er nog maar 4 gepasseerd, hoor ik u huilen!" Spotten met het Eurovisiesongfestival, het was de onlangs overleden Terry Wogan tijdens zijn commentaar nooit vreemd. Die taak werd na zijn pensioen met verve overgenomen door komiek Graham Norton. En dat kan het huidige hoofd van de Zweedse organisatie die instaat voor de komende finale, Christer Björkman, weinig waarderen.

Op nieuwswebsites Mirror en iNews legde Björkman de schuld vooral bij de legendarische Songfestivalcommentator Terry Wogan: "Terry Wogan heeft het liedjesfestival 28 jaar lang becommentarieerd en het was altijd op een spottende manier. Daardoor is er in Groot-Brittannië een hele generatie die niet beter weet. Hij heeft een generatie grootgebracht die gelooft dat het om een plezante, kitscherige show gaat die geen enkel belang heeft. Zijn houding heeft het Songfestival verrot. De BBC heeft hem daarin laten doen."

"De nieuwe commentator Graham Norton heeft ook zo’n oneerbiedig toontje. Maar dat werkt niet. Het is veel makkelijker iets uit te lachen dan voor een winnaar te zorgen." Van de afgelopen 13 Britse deelnames slaagde slechts ééntje erin de top 10 te behalen. Drie eindigden zelfs roemloos op de laatste plaats.

Maar juist dat uitlach-element lijkt de Britten te charmeren, zo bleek al snel op sociale media. Volgens velen was het juist de commentaar waardoor er nog naar het Songfestival gekeken werd.

Bjorkman daagde BBC vervolgens uit: "Ik begrijp niet waarom jullie niet aan de halve finales durven deelnemen. Vaak zijn de liedjes die het maken, degene die eerst te zien zijn in de halve finales en van daaruit beter en beter worden naar de finale toe."

"Dat de schuld van het Britse falen bij de landen die steeds weer voor elkaar stemmen ligt, dat hebben jullie zelf uitgevonden. Het komt er gewoon op neer dat jullie geen goede liedjes sturen. Waarom doen jullie dat eigenlijk niet? Het wordt tijd dat jullie het liedjesfestival serieus aanpakken."

Dit jaar wordt "United Kingdom" vertegenwoordigd door het duo Joe and Jake met "You’re not alone". Maar Björkman is niet onder de indruk: "Het nummer van Joe and Jake mag er zijn en de jongens zien er charmant uit. Het is een stap in de goede richting, maar winnen? Nee, dat niet."

Oordeelt u zelf:

lees ook