"Zaak tegen Bite Back moet als drukpersmisdrijf voor assisen"

In de zaak tegen dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft de de Brugse correctionele rechtbank zich onbevoegd verklaard. Volgens de rechter moet de zaak van belaging en laster als een drukpersmisdrijf voor het hof van assisen behandeld worden.

De bal ging aan het rollen toen Bite Back in december 2013 in een reportage wantoestanden in negen varkenskwekerijen aan de kaak stelde (foto boven). De dierenrechtenorganisatie deed ook aangifte bij het parket, maar ving bot toen er geen overtredingen werden vastgesteld bij de boeren in kwestie. Enkele varkenshouders zouden naar aanleiding van de schokkende beelden in de reportage heel wat bedreigingen ontvangen hebben. Daarop beslisten de varkenskwekers om klacht in te dienen tegen Bite Back.

De vzw en twee oprichters moesten zich daarom in Brugge verantwoorden voor laster en eerroof, lasterlijke aangifte en belaging. Volgens de verdediging, die de tenlasteleggingen betwist, zou de zaak echter voor het hof van assisen moeten behandeld worden. Het verspreiden van hun rapport 'Varkensleed in Vlaanderen' zou kunnen beschouwd worden als een drukpersmidrijf. De rechter volgde dat standpunt.