ABVV kondigt "hete sociale lente" aan

De socialistische vakbond ABVV heeft tijdens haar actie tegen het beleid van de regering op het Brusselse Muntplein "een hete sociale lente" voorspeld. De vakbond wil bijvoorbeeld eind mei samen met de andere vakbonden in Brussel een massamanifestatie organiseren. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw hekelde dat de regering een beleid "met twee maten en twee gewichten" voert. Algemeen secretaris Marc Goblet ging nog een stap verder en noemde de regering "een bende rotzakjes".
Rudy De Leeuw - archieffoto

Volgens de vakbond waren zowat 3.500 militanten van het ABVV naar het Muntplein afgezakt. Met de actie wou de vakbond haar ongenoegen uiten over de maatregelen die de regering tijdens de laatste begrotingscontrole heeft genomen.

De Leeuw zei tijdens een toespraak dat de "regering Michel-De Wever" werkt met "twee maten en twee gewichten". Hij wees er onder meer op dat vorig jaar de managers van de Bel20-bedrijven gemiddeld 20 procent meer dan het jaar voordien verdienden, terwijl de werknemers een indexsprong en loonmatiging moesten slikken. Hij hekelde ook dat er niets gedaan wordt aan de "poenpakkers van de PanamaPapers", maar dat wel "de 38-urenweek wordt afgeschaft".

Scherpe kritiek MR na scheldpartij Goblet

De ABVV-voorzitter nam ook de uitspraken van minister van Werk Kris Peeters op de korrel. Peeters had verklaard dat we "met zijn allen boven onze stand leven". "Kris Peeters en deze regering leven boven hun stand", reageerde De Leeuw.

Marc Goblet, de Franstalige algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV noemde de regering tijdens de actie op het Muntplein "une bande de gamins de merde" ("een bende rotzakjes"). Goblet sloot een staking niet uit. Bij een actie van de vakbond in Luik werden de regeringsleden dan weer "fascisten" genoemd.

Het werd Goblet en co niet in dank afgenomen. MR-Kamerfractieleider Denis Ducarme raadde Goblet aan om voortaan zeven maal zijn tong om te draaien alvorens nog eens zijn mond open te doen. "Is Goblet zijn verstand kwijt? Hij belichaamt steeds meer een syndicalisme dat bleef steken in de 19e eeuw, getekend door een achterhaalde en zieltogende klassenstrijd. Je kan niet steeds luidkeels sociaal overleg eisen en tegelijk spuwen in het gezicht van je gesprekspartners", aldus Ducarme.

"Hete sociale lente"

De socialistische vakbond wil dat het plan om de 38 urenweek te schrappen wordt ingetrokken, net als het voorstel om de proefperiode opnieuw in te voeren. "De regering voert een asociaal en onrechtvaardig beleid, wij voeren het sociaal verzet", aldus De Leeuw. Hij voorspelde een "hete sociale lente".

Morgen houdt de christelijke vakbond ACV een actie in Brussel. Volgende week organiseert de socialistische overheidsvakbond ACOD AMiO ook "de week van de openbare diensten", waarbij op 26 april gestaakt wordt bij de federale overheidsdiensten.

Het ABVV wil ook samen met de andere vakbonden eind mei een grote manifestatie in Brussel organiseren. Ook in Luik, Charleroi en Namen zijn acties gepland.