Akkoord met Rusland voor terugkeer Oekraïense pilote

Rusland en Oekraïne hebben een akkoord bereikt over de procedure die de terugkeer van de Oekraïense gevechtspilote Nadia Savtsjenko mogelijk moet maken. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko aangekondigd.

Porosjenko zei dat hij en de Russische president Vladimir Poetin over de zaak met elkaar telefonisch hadden gesproken. "Het lijkt me dat we erin geslaagd zijn het eens te worden over een zekere procedure met het oog op de bevrijding van Nadia", zei Porosjenko. De pilote houdt sinds begin april een honger- en dorststaking. Haar toestand is "kritiek", verklaarde Porosjenko in een persconferentie met de Deense premier Lars Lokke Rasmussen in Kiev.

Porosjenko gaf geen details vrij. De veroordeling tot 14 jaar cel van twee vermoedelijke Russische soldaten omdat ze aan de zijde van de opstandelingen in het oosten zouden hebben gevochten, "opende enkele perspectieven om tot een ruilmechanisme te komen", aldus de Oekraïense president. Savtsjenko is in Rusland is veroordeeld tot 22 jaar cel wegens betrokkenheid bij de moord op twee Russische televisiejournalisten.

Het Kremlin zei in een verklaring gisteravond dat Poetin en Porosjenko een conversatie hadden over "Savtsjenko en het lot van de Russische burgers Jevgenj Jerofejev en Aleksander Aleksandrov".