Brusselse burgemeester uit restaurant gezet

De chef van het Brusselse restaurant Cécila heeft de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) als klant geweigerd, uit onvrede met de voetgangerszone. Na het invoeren van die zone vorige zomer is haar omzet naar eigen zeggen "spectaculair gedaald". Dat schrijven Brusselse media.

De voetgangerszone, die afgelopen zomer werd ingevoerd in een aantal straten rond de Anspachlaan, heeft bij veel Brusselse handelaars kwaad bloed gezet, omdat ze vinden dat hun zaak minder bereikbaar is.

Zo ook Melanie Englebin, chef van het restaurant Cécila, vlak bij de Grote Markt. En dat heeft burgemeester Mayeur aan den lijve mogen ondervinden, toen hij samen met schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) het restaurant binnenstapte. Englebin liet Mayeur simpelweg weten dat hij niet welkom is. 

"Ik heb hem vriendelijk gevraagd het restaurant te verlaten", vertelt ze. "Ik heb hem ook uitleg gegeven: de voetgangerszone heeft ervoor gezorgd dat mensen niet meer in het centrum raken én dat er 's avonds een onveiligheidsgevoel heerst. Daardoor is mijn omzet met 40 procent gedaald. Ik ben bijna failliet."

Enkele dagen geleden trok ook topchef Lionel Rigolet van het tweesterrenrestaurant Comme Chez Soi aan de alarmbel. Hij moet een deel van zijn personeel tijdelijke werkloosheid maken, "een symptoom van een stervend Brussel", zegt hij.

Hij verwees daarbij naar de aanslagen in Parijs en Brussel, maar ook naar de impact van de voetgangerszone. ""Vorige zomer verloren we in twee maanden 18.000 euro omzet, nadat ze de voetgangerszone hadden geïnstalleerd."