Burgemeester Ranst wil bewonersaantal asielcentrum Broechem halveren

De burgemeester van Ranst, Lode Hofmans (Open VLD), wil dat het aantal asielzoekers in het opvangcentrum in Broechem wordt gehalveerd. In het asielcentrum vond gisteren een zware vechtpartij plaats tussen een honderdtal Afghanen en Irakezen. Twaalf mensen hadden na afloop verzorging nodig. Het is niet de eerste keer dat er in het centrum gevochten wordt. Volgens de burgemeester komt dat omdat er meer mensen worden opgevangen dan het centrum aankan.

"Vanuit het verleden hebben we toch de ervaring dat naarmate het aantal bewoners in het centrum stijgt, ook de problemen toenemen. Het is niet de eerste keer, spijtig genoeg, dat we daar moeilijkheden hebben", aldus Hofmans. Een verwijzing naar andere, eveneens zware vechtpartij tussen asielzoekers in hetzelfde centrum begin januari.

"Ik denk dat we naar de helft van het huidige aantal moeten gaan. Wat trouwens van bij aanvang ook de bedoeling was, een maximumaantal van 220 à 250, daar waar we nu over de 400 zitten. Blijkbaar is het centrum niet geschikt om opvang van die omvang te doen", aldus nog de burgemeester.

15 asielzoekers bestuurlijk aangehouden

Het incident begon gisterenavond rond 20 uur. Volgens de politie duurde het tot 2 uur voor alles weer rustig was. De aanleiding zou het gedrag van een vrouw geweest zijn. "De betrokkenen bekogelden elkaar met onder meer stoelen, tafels en balken", zegt korpschef Rob Verbist van de politiezone ZaRa. "We zijn zelf massaal ter plaatse getrokken en hebben ook de federale reserve ingeroepen om de situatie onder controle te kunnen krijgen."

Twaalf mensen, onder wie vier medewerkers van het centrum, hadden na afloop verzorging nodig. Uiteindelijk werden 15 asielzoekers bestuurlijk aangehouden. Drie van hen zijn overgebracht naar andere centra, zes anderen moeten voorlopig in een gesloten centrum blijven. Voor een aantal minderjarigen wordt nog een oplossing gezocht. Maar geen van de amokmakers zal naar Broechem terugkeren.