Di Rupo wipt de MR uit gemeentebestuur van Bergen

In Bergen heeft burgemeester Elio Di Rupo (PS) zijn gemeentelijke coalitiepartner MR aan de deur gezet. Di Rupo heeft naar eigen zeggen alle vertrouwen verloren in de liberalen nadat een MR-schepen zich vanmorgen negatief had uitgelaten over het bestuur van de Franstalige socialisten. De PS heeft in Bergen een absolute meerderheid.

Schepen van (onder meer) Financiën Georges-Louis Bouchez had vanmorgen twijfels geuit over het "PS-bestuur" en verklaarde dat hij zich "nooit heeft ingeschreven in het project van de PS".

Burgemeester Di Rupo spreekt van een "ernstige vertrouwenscrisis" en wil een "meer samenhangend schepencollege".

Zijn partij is nu gesprekken gestart met andere partijen om een meerderheid te vormen. Met andere woorden: de MR ligt buiten. Strikt genomen heeft de PS zelfs geen nieuwe coalitiepartner nodig, want de partij heeft de absolute meerderheid in Bergen.

Bouchez, de "coming man" van de MR

Georges-Louis Bouchez (zie foto onderaan) wordt gezien als de "coming man" van de Franstalige liberalen.

Hij is nog maar net opnieuw voltijds schepen in Bergen. In 2014 raakte hij namelijk verkozen in het Waals Parlement waardoor hij "verhinderd" werd om zijn functie als schepen nog uit te oefenen.

Door het ontslag van federaal minister Jacqueline Galant (MR) vorige week en haar terugkeer naar het Waals Parlement, zat Bouchez weer voltijds in het schepencollege van Bergen. Bouchez moest namelijk als opvolger zijn zitje in het Waals Parlement teruggeven aan ex-minister Galant.