Duitse Midden-Oostencorrespondent opgepakt in Turkije

In Istanbul in Turkije is een Duitse tv-journalist ogenschijnlijk zonder enige reden van zijn vrijheid beroofd. Volker Schwenck, Midden-Oostencorrespondent voor de tv-zender ARD, wou via Istanbul naar het Turks-Syrische grensgebied reizen om er vluchtelingen te interviewen maar hij werd op de luchthaven opgepakt.

Schwenck is al verschillende jaren chef van het ARD-bureau in de Egyptische hoofdstad Caïro. Vanuit die standplaats doet hij verslaggeving over het Midden-Oosten, onder meer ook over Syrië. Hij reisde dus al herhaaldelijk vanuit Egypte naar het Turkse grensgebied en Syrië.

Vandaag echter kreeg hij op de luchthaven van Istanbul te horen dat hij het land niet in mag. Een officiële verklaring daarvoor kreeg hij niet, maar volgens de journalist op Twitter zou hem gezegd zijn dat er een aantekening naast zijn naam stond. Schwenck bevindt zich momenteel in de uitwijzingszone van de luchthaven. Het is niet duidelijk hoe lang hij daar zal moeten blijven. De Duitse ambassade in Ankara en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn met de zaak bezig.

Nieuwe aanfluiting persvrijheid

Het is niet duidelijk of het incident iets te maken heeft met de rel met de Duitse stand-upcomedian Jan Böhmermann, die tijdens een tv-optreden de Turkse president beledigde in een gedicht. Böhmermann, die voor zijn uitspraken trouwens in Duitsland vervolgd zal worden, werkt voor een andere zender.

Wel toont dit nog maar eens aan dat de persvrijheid in Turkije geen voor de hand liggende zaak is. Onlangs werd de Duitse (overigens van Turkse origine) correspondent van Der Spiegel de perstoelating voor Turkije geweigerd. De man werd verplicht om het land te verlaten.