Frankrijk garandeert politie-interventie binnen de 20 minuten na aanslag

In Frankrijk zullen de antiterrorisme-eenheden van politie en leger in de toekomst binnen de twintig minuten moeten kunnen ageren als er zich een terroristische aanslag voordoet. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gegarandeerd.
Archieffoto

Er komt meer veiligheidspersoneel en de speciale eenheden zullen geen hinder meer mogen ondervinden van traditionele bevoegdheidsverdelingen tussen politie en leger. Dat moet een tijdige gewapende interventie bij een terreuraanslag mogelijk maken.

"Deze maatregelen zullen een tussenkomst garanderen binnen de twintig minuten bij aanvallen op plaatsen waar veel volk komt, overal in Frankrijk", aldus minister Cazeneuve. "In crisistijden verwacht onze bevolking vlekkeloze samenwerking tussen de diensten. Er is geen tijd voor concurrentie tussen orde-eenheden."

De aankondiging van Cazeneuve is een antwoord op de aanslag op de concertzaal Bataclan in Parijs, op 13 november. Die avond viel de politiebeslissing om binnen te vallen pas 2 uur en 40 minuten nadat de terroristen waren binnengevallen. Dat terwijl er militairen eerder in de buurt waren.