Honderdste Pulitzer Prizes voor New York Times, AP en Washington Post

The New York Times, de Washington Post en het persagentschap Associated Press hebben een Pulitzer Prize gewonnen. De prijzen zijn de ultieme bekroning voor Amerikaanse journalisten. Dit jaar werden ze voor de honderdste keer uitgereikt. De winnaars van de Pulitzers schreven over de grote drama's waar onze wereld vandaag mee te kampen heeft, zoals de vluchtelingencrisis en het terrorisme.
Foto van Sergey Ponomarev, die een Pulitzer Prize kreeg voor zijn werk

Alissa J Rubin van The New York Times kreeg de Pulitzer Prize voor het beste internationale berichtgeving. Rubin schreef verschillende artikels over de moeilijke situatie waarmee Afghaanse vrouwen te kampen hebben, meer dan 14 jaar na de Amerikaanse inval in het land om de taliban te verdrijven.

De prijs voor de nationale journalistiek ging naar de redactie van de Washington Post, voor het opzetten van een databank waarin opgenomen is hoe vaak en waarom Amerikaanse politieagenten schieten om te doden. De redactie van de Los Angeles Times won dan weer de "breaking news"-award voor haar berichtgeving over de dodelijke schietpartij in San Bernardino.

Twee prijzen voor de fotografie

De prijs voor "openbare dienst", die beschouwd wordt als de meest prestigieuze Pulitzer, ging dit jaar naar het persbureau AP. Hun onderzoek in Azië naar de werkomstandigheden van vissers wier garnalen verkocht worden in de VS werd met de prijs bekroond. Het onderzoek leidde tot de vrijlating van meer dan 2.000 slaven en tal van arrestaties.

Dit jaar werden uitzonderlijk twee prijzen uitgereikt voor "breaking news" fotografie. De eerste prijs ging naar vier fotografen van de New York Times voor hun werk rond vluchtelingen en de gevaren waarmee ze te kampen hebben. De tweede prijs ging naar de fotoredactie van Thomson Reuters, die de overtocht van Syrische vluchtelingen in beeld had gebracht.

De Pulitzer voor non-fictie ging dit jaar naar "Black flags: The rise of ISIS" van Joby Warrick. De Pulitzer voor fictie ging dan weer naar "The sympathizer" van Viet Thanh Nguyen, een verhaal over immigranten.

Grootste eer voor journalisten

De Pulitzer Prizes, de hoogste journalistieke eer in de VS, worden jaarlijks uitgereikt door de Columbia University. Dit jaar ontving de jury een 3.000-tal inzendingen, die kans maakten op een onderscheiding in een van de 22 categorieën in de journalistiek, literatuur, drama en muziek.

De winnaar van de Pulitzer voor openbare dienst ontvangt een gouden medaille. De andere laureaten krijgen 10.000 dollar (ongeveer 8.800 euro). De prijzen worden uitgereikt tijdens een ontbijtbijeenkomst, die pas binnen enkele weken plaatsvindt.