Intel schrapt wereldwijd 12.000 jobs

Het Amerikaanse technologiebedrijf Intel schrapt wereldwijd 12.000 jobs. De producent van computerchips wil zo het hoofd bieden aan de dalende pc-verkoop en investeren in winstgevende producties.

Intel heeft de afgelopen decennia naam gemaakt in het produceren van chips en software voor de traditionele personal computer. Maar de verkoop van die pc's gaat al jarenlang achteruit.

Tussen nu en midden volgend jaar zullen daarom 12.000 betrekkingen verdwijnen. Dat is maar liefst 11 procent van de werkkrachten bij Intel. "Het zal gaan om vrijwillige en onvrijwillige vertrekken", klinkt het.

Waar de banen worden geschrapt en of er ontslagen zullen vallen in België, is nog niet bekend.

Volgens Intel zal er door de herstructurering uiteindelijk 1,4 miljard dollar vrijkomen. Geld dat het bedrijf wil investeren om zijn winstgevende onderdelen verder uit te bouwen. Het gaat dan bijvoorbeeld over het "Internet of Things"; het concept waarbij alle dagdagelijkse apparaten via het internet met elkaar en met de mensen communiceren zonder dat mensen nog traditionele computerapparaten moeten bedienen.