Jongeren nemen Kerk & Leven onder handen

Het nieuwste nummer van het katholieke weekblad Kerk & Leven is door een groep gelovige jongeren geschreven en dit naar aanleiding van de Wereldjongerendagen die deze zomer plaatsvinden. Dat meldt hoofdredacteur Luk Vanmaercke.
Jonas Roosens
(archieffoto)

De groep jongeren die voor één keer de redactie van Kerk & Leven heeft overgenomen, is actief binnen Interdiocesane Jeugddienst (IJD) Jongerenpastoraal Vlaanderen. Het gezelschap, ook bekend onder de naam "Verse Vis", kwam twee jaar geleden al eens in het nieuws omdat ze als eerste jongeren ooit paus Franciscus konden strikken voor een televisie-interview (zie video onder)

De nieuwe editie van Kerk & Leven lijkt volgens Vanmaercke op alle andere nummers, alleen werden de artikels nu geschreven vanuit het perspectief van jongeren. "Dat vinden we belangrijk", stelt Vanmaercke, "omdat wij geloven dat ons blad en de Kerk als instelling niet gedoemd zijn om enkel ouderen aan te spreken. Wij zijn ervan overtuigd dat ons verhaal ook bij jongeren kan aanslaan."

Nog volgens Vanmaercke verliep de samenwerking met de jongeren zeer vlot. "Het zijn geen professionele journalisten, maar elke jongere werd van dichtbij begeleid door een van onze redacteurs. We zijn zeer tevreden over het resultaat en de samenwerking is wat mij betreft dus zeker voor herhaling vatbaar."

Het is niet de eerste keer dat Kerk & Leven met een bijzondere editie op de proppen komt. Volgens de hoofdredacteur doen ze bij het weekblad altijd "iets speciaals" naar aanleiding van de Wereldjongerendagen. "Maar het is wel de eerste keer dat we daar zo ver in gaan", aldus nog Vanmaercke.

Het nummer valt morgen bij de abonnees van Kerk & Leven in de bus.