Leuvense studenten willen intrekking GAS-boete voor verkeerd gestalde fietsen

De Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie LOKO vraagt het stadsbestuur om de GAS-boetes van 55 euro in te trekken voor wie het verbod overtreedt om zijn fiets te stallen op het Martelarenplein, de Grote Markt en het Rector De Somerplein. Dat meldt het studentenblad Veto. De boetes kunnen worden opgelegd als Leuven eindelijk de juiste verkeersborden heeft geplaatst. Dat gebeurt volgens de Leuvense schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A) binnenkort.

LOKO vindt het "ongepast" dat de stad een fout geparkeerde fiets even zwaar wil gaan beboeten als een fout geparkeerde auto. "De stad schiet met een kanon op een mug", vindt Bram Van Baelen (LOKO), die tevens wijst op het tekort aan fietsenstallingen in Leuven. "Ik begrijp niet dat een stad die in 2030 klimaatneutraal wil zijn het de fietser zo moeilijk maakt", aldus Van Baelen in Veto.

Leuven voert al sinds jaar en dag campagne tegen het probleem van verkeerd gestalde fietsen op de vermelde pleinen en ruimt er af en toe op. "Ik denk dat we nu lang genoeg gewacht hebben om tot de actie over te gaan. Aan het boetebedrag voor een GAS-boete kunnen we niets doen want dat ligt wettelijk vast. Als in juni de fietsafhandelcentrale in Kessel-Lo opent zullen we ook eindelijk over de nodige capaciteit beschikken om opgeruimde fietswrakken en verkeerd geparkeerde fietsen te stallen. De ruimte hebben we vandaag immers niet", aldus Robbeets.

De stad plaatste ook al twee keer verkeersborden die een parkeerverbod voor fietsers opleggen, maar die bleken telkens illegaal (foto onder).